Duurzaamheidscharter

Sustainable Development Goals

FlorAmor zet onder andere samen met veredelingspartner Hortibreed nog meer in op duurzaamheid. Dat was in het verleden al zo, maar door de krachten nu structureel te bundelen, kan de lat nog hoger. 

Duurzame Ontwikkelingsdoelen Verenigde Naties

Het duurzaamheidscharter van FlorAmor is gestoeld op de zeventien Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) van de Verenigde Naties. We leggen de focus op drie specifieke pijlers die meerdere SDGs overkoepelen. Meer bepaald: reduceren voetafdruk, welzijn en de derde pijler: efficiënte infrastructuur & operaties. 

Maar wat houdt dit nu precies in?

Reduce footprint

Reduceren voetafdruk

Eerst dit: de azaleateelt is een koude teelt en heeft dus sowieso een beperkte klimaatafdruk. Een duurzame basis voor de azalea’s van Flandresse en Hortinno®. Maar onze voetafdruk moet nog kleiner. 

Onze aanpak? We brengen eerst de bestaande situatie in kaart, om daarna de precieze kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen te bepalen. We analyseren dus niet alleen de CO2-voetafdruk van energie in de productie, maar ook water- en chemie gebruik, turfreductie enzovoort. Daarnaast bekijken en calculeren we de meest efficiënte processen voor de bloei-inductie en frigo opslagplaatsen. 

Ook in het vermarkten van de producten trekken we de duurzame lijn door. Een voorbeeld: voor onze plantenlabels – in plastiek of karton – kiezen we steeds voor de kleinste productie voetafdruk bij onze leveranciers. Idem voor de kweekpotten. Vanaf 2021 worden Hortinno® azalea’s geproduceerd in 100% recycled en recyclable kweekpotten met 30% minder plastiek. 

Onder het motto: ‘support your locals’ zoekt onze veredelingspartner Hortibreed per continent ook actief naar kwekers die lokaal hun producten kweken. Het streefdoel? Binnen vijf jaar wil Hortibreed evenveel azalea’s buiten als binnen Europa kweken en dat in functie van de lokale marktbehoeften.

Wellbeing

Wellbeing

‘Met iedere plant iemand gelukkig maken’, voor minder doen we het niet. Bij elke stap die we zetten, is dat ons ultieme streefdoel. En niet alleen onze afzetmarkt vaart er wel bij, ook onze medewerkers, bezoekers, handelsrelaties enzovoort. Iedereen moet dit ‘gevoel’ ervaren. Hoe we dat nu al doen?

  • Taalbad – FlorAmor dompelt anderstalige medewerkers onder in een cursus Nederlands. Het resultaat is verbluffend en gaat veel verder dan het opkrikken van de taalkennis. Vooral de teamspirit en sociale cohesie plukken hiervan de vruchten.
  • Kom-op-tegen-Kanker actie – Floramor zet met passie haar schouders onder de jaarlijkse azalea actie en ziet dit initiatief jaarlijks nog verder groeien. Medewerkers van Floramor nemen dit ook persoonlijk ter harte en fietsen elk jaar samen 1000 km om hun steentje steeds opnieuw bij te dragen. De Hortinno® azalea’s trekken in mei dan weer de grens over richting Italië om daar de jaarlijkse campagne tegen kanker op te fleuren. 
  • Parfumollis – Ook veredelaar Hortibreed draagt zijn steentje bij, zo lanceert zij dit jaar een nieuw product onder de Hortinno®-merknaam, de Parfumollis. Een heerlijk ruikende mollis azalea, waarvan Hortibreed maar liefst een derde van de licentie-inkomsten afstaat voor een lokaal goed doel. 

Duurzaam ondernemen is sociaal ondernemen en een geluksplantje als een azalea biedt hiervoor een mooi draagvlak waar we ook graag de buurt bij betrekken.

Lean infrastructure and operations

Efficiënte infrastructuur en operaties

Ook operationele acties kunnen beter. Denk maar aan ergonomie. Waar mogelijk introduceren we verdere automatisatie bij FlorAmor maar eveneens bij de productiepartners of evalueren we nieuwe productietechnieken. Per productiesite wordt een masterplan opgesteld om bijvoorbeeld bodemontharding te verbeteren. 

Een mooi voorbeeld hiervan. Al enkele jaren worden de perceelsgrenzen van verschillende productiesites ingezaaid met wildbloemen. Een lokale imker plaatst hier dan zijn bijenkorven. Dit jaar was een topzomer en produceerden de bijen zo’n 200 kg honing. En die houden we niet voor onszelf.

Een mooie en duurzame invulling van onze purpose ‘Met planten iemand gelukkig maken’.

 

© 2023 Floramor, de teksten duurzaamheidscharter behoren toe aan Floramor en mogen niet worden gepubliceerd door derden